• bokbier-gorinchem.png
Restaurant curve top

Het Bokbierseizoen is begonnen bij 't Oude Stadthuys

Begin oktober is het Bokbierseizoen begonnen! Als bierliefhebbers genieten we van dit robuuste, karamelachtige Duitse brouwsel dat wereldwijd harten heeft veroverd. Of je nu de voorkeur geeft aan onder- of bovengistend Bokbier, het is een traktatie voor iedere (Bokbier)liefhebber. Herfstbok wordt geschonken tot eind november.

Laten we eens duiken in de verhalen, het ingewikkelde brouwproces en de unieke seizoensgebonden betekenis van dit heerlijke bier.

Proost op het begin van het Bokbierseizoen!

bokbier-gorinchem

De rijke geschiedenis en tradities van Bokbier

We staan op het punt om in de meer dan 700 jaar oude rijke geschiedenis en tradities van Bokbier te duiken, een bier dat diepgeworteld is in de Duitse cultuur en nu wereldwijd geliefd is.

Afkomstig uit de bierstad Einbeck, heeft Bokbier zich ontwikkeld van een ondergistend drankje tot varianten met bovengisting. De kenmerkende robijnrode kleur en karamelachtige smaak wordt bereikt door het drogen van mout op hoge temperaturen, wat leidt tot karamelisatie.

We zien een toename in varianten, waarbij ingrediënten zoals tarwe aan populariteit winnen. Interessant genoeg is Bokbier niet langer alleen een wintertraktatie. Het wordt genoten van oktober tot februari en van maart tot juni, waarbij de lenteversie Lentebok heet.

Het unieke brouwproces van Bokbier

In de verkenning van Bokbier hebben we ons verdiept in de geschiedenis en tradities ervan, en nu zullen we ons richten op het unieke brouwproces, dat het niet alleen onderscheidt maar ook bijdraagt aan zijn kenmerkende smaak en kleur.

Het brouwen van Bokbier omvat een hogere verhouding mout tot water waardoor een dichte en zoete wort ontstaat die, wanneer gefermenteerd, resulteert in een hoger alcoholgehalte. De mout ondergaat een intens droogproces bij verhoogde temperaturen, waardoor karamelisatie wordt gestimuleerd en het bier wordt voorzien van zijn kenmerkende zoete karamelachtige smaak.

Deze ondergisting-methode resulteert in een robijnrode kleur. In Nederland is een minimale stamwortinhoud van 15,5 Plato een vereiste, wat de kracht en dichtheid van het brouwsel aangeeft. Dergelijke nauwgezette brouwsubtiliteiten definiëren het unieke karakter van Bokbier.

Welk Bokbier wordt geschonken bij 't Oude Stadthuys?

Bij ons wordt het Texels Bokbier geschonken van de tap.

Texels Bock is een krachtig en smaakvol brouwsel dat je perfect door de herfst begeleidt. Dit bier straalt de prachtige kleuren van het najaar uit, met zoete accenten en een subtiel vleugje bitterheid.

De buitengewone balans en rijke smaak van Texels Bock hebben talloze prijzen in de wacht gesleept. In de jaren 2009, 2010 en 2011 werd Texels Bock verkozen tot het meest heerlijke bokbier van Nederland. Daarnaast mocht het zich in 2010 en 2011 kronen tot het allerbeste bokbier van Nederland. Deze prestaties werden bekroond met een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge in 2015 en zelfs een gouden medaille tijdens de Brussels Beer Challenge.

Als dit geen indrukwekkend bokbier is, dan weten wij het ook niet meer!

Bokbier: De ultieme seizoensbierervaring

Na het verkennen van het brouwproces richten we nu onze aandacht op de ultieme seizoensbierervaring: het Bokbier.

Deze unieke traktatie verwarmt niet alleen de wintermaanden, maar kondigt ook de komst van de lente aan. Oorspronkelijk afkomstig uit Einbeck in Duitsland toont dit ondergistende bier een robijnrode kleur en een karamelsmaak, toegeschreven aan het hoge-temperatuur drogen van zijn moutinhoud. In de loop der tijd zijn er varianten van Bokbier ontstaan, waaronder bovengistende versies en varianten gebrouwen met tarwe.

De Bokbierervaring wordt versterkt tijdens de feestelijke Bokbierfestivals, waar liefhebbers de grote verscheidenheid aan dit seizoensbrouwsel kunnen proeven.

Van zijn rijke geschiedenis tot zijn evoluerende brouwtechnieken, heeft Bokbier echt zijn plaats als de ultieme seizoensbierervaring.

Bokbier en (uit) eten

Bokbier is een speciaalbier dat traditioneel in de herfst en winter wordt gebrouwen. Het staat bekend om zijn rijke, volle smaak en hoger alcoholpercentage dan regulier bier. Bokbier wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en warmte, en wordt vaak gedronken bij bijzondere gelegenheden of tijdens de feestdagen.

Bij het drinken van bokbier kan het lekker zijn om er een passend gerecht bij te serveren. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Stoofpot: Bokbier past goed bij stevige gerechten zoals stoofpotjes. Denk aan een stoofpot van rundvlees, wild of zelfs vegetarisch. Het bokbier geeft een mooie smaakdimensie aan het gerecht.
  2. Rood vlees: Bokbier combineert goed met rood vlees, zoals een sappige biefstuk of een gegrilde hamburger. De rijke smaak van het bokbier vult het vlees goed aan.
  3. Kaasplankje: Bokbier kan ook goed samengaan met verschillende soorten kaas. Denk aan een pittige oude kaas, een romige brie of een blauwe kaas. De complexe smaken van het bokbier vullen de smaken van de kaas aan.
  4. Desserts: Voor de zoetekauwen onder ons kan bokbier ook gebruikt worden in desserts. Probeer bijvoorbeeld een bokbiercake, bokbier-ijs of een bokbier-tiramisu. Het bokbier geeft een verrassende twist aan de zoete smaken.

Let op: drink bokbier altijd met mate en geniet verantwoordelijk.

TIP: Je kunt gratis naar het Gorcums Museum als je komt dineren op donderdag.

 

Wil je dit seizoen genieten van een Bokbiertje, reserveer dan nu een tafel en probeer ons Texels Bokbier uit.

<